Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Výživa

29. 1. 2007

Výživa

Strava obsahuje tři základní skupiny látek bílkoviny, cukry, tuky a další důležité složky jako vodu, minerální látky a vitamíny.

Bílkoviny potřebujeme pro růst, obnovu buněk i svalových (bez bílkovin nám svaly neporostou). Nejlepší zdroje bílkovin (živočišných) najdeme v bílém drůbežím a rybím mase a ve vaječných bílcích. Z rostlinných uznáváme sojové maso a luštěniny pro vysoký obsah minerálů, vlákniny a minimum tuku. Z mléčných bílkovin jsou nejlepší nízkotučné, nejlépe zakysané výrobky jako jogurty a podmáslí, protože neobsahují mléčný tuk.

Svaly potřebují také cukr jako hlavní zdroj energie pro pracující svaly. Při trávení se přemění na glukózu (krevní cukr), ten proudí s krví do buněk jako zdroj prvotní energie, kterou spotřebujeme při cvičení nejdříve. Přebytečná energie se ukládá do svalů jako glykogen. Cukry rozeznáváme jednoduché, složené z jedné až dvou molekul a škroby tvořené obřími molekulami, které se v metabolismu štěpí na jednoduché cukry. Složité cukry metabolismus rozštěpit neumí. Tato vláknina zpomaluje při trávení uvolňování glukózy v krvi na neměnné hodnotě. Přebytek glukózy, to, když je mnoho cukrů ve šťávě znamená přeměnu na tuk a uložení v tukových buňkách. Složitým škrobům dáváme před jednoduchými přednost, protože se z nich na rozdíl od jednotlivých cukrů uvolňuje energie pomaleji. Najdeme je v ovesných vločkách, rýži, bramborách, celozrnném pečivu, luštěninách, atd..

Zdroje tuku se snažíme co nejvíce omezit, protože jsou dvojnásobně energeticky vydatnější než bílkoviny a cukry. Tuky jsou však pro zdraví a fyzický vývoj nepostradatelné. Jsou také důležité pro vitamíny nerozpustné ve vodě A, D, E, K. V některých olejích a rybím tuku jsou potřebné esenciální mastné kyseliny.


Dodržovat:


  • 5 – 7 jídel denně

  • nejdéle 1 – 2 hodiny před tréninkem

  • nejdříve 30 minut až 1 hodinu po tréninku

  • kolik energie vydáme tolik bychom měli přijmout ve stravě

  • správné složení stravy z hlediska jednotlivých živin

  • bílkoviny a cukry – 4 kcal/ 1 g

  • tuky - 9 kcal/ 1 g